Familiehypotheek en erfpacht wijzigen

Familiehypotheek en erfpacht wijzigen

Home » Familiehypotheek en erfpacht wijzigen
Ik heb een familiehypotheek, moet ik die aanpassen

De hypotheekakte hoeft strikt juridisch niet aangepast. Je kan volstaan met een schriftelijk aanvullende overeenkomst tussen jou en de hypotheekverschaffer.

Hypotheek bij familie, hoe nu

Er zijn verschillende vormen van een familiehypotheek. Soms is er een formele hypotheekakte opgesteld, die ook is ingeschreven in het kadaster. In andere gevallen betreft het een lening, met een hypotheekbepaling. Kenmerk van de hypotheek is in ieder geval dat deze bij bekenden is afgesloten en dus niet bij een bank.

De bank

Banken vragen een aanpassing van de akte. Soms zelfs een compleet nieuwe hypotheekakte. Dat doen ze omdat ze anders een risico lopen. Juridisch gezien is er vaak ook een hypotheek op de erfpacht verstrekt. Bij een wijziging kan hier op verschillende manieren mee omgegaan worden. De banken zijn bang dat als er in de toekomst een conflict is hun aktes niet perfect blijken te zijn. De bank loopt dan een risico. Banken houden niet van risico’s en vragen dus nu voor de zekerheid een nieuwe hypotheekakte.

De familie

Leen je bij de familie? Dan kan je ervan uitgaan dat de hiervoor beschreven conflicten zich niet zullen voordoen. Dan is het voldoende als jullie onderling schriftelijk vaststellen dat de erfpacht zal wijzigen en dat jullie dat accepteren. De erfpachter geeft ook aan geen beroep te doen op mogelijk gevolgen voor de hypotheek van de wijziging. Dit kan onderling en is dus een stuk goedkoper dan via de notaris. Je hoeft een familiehypotheek niet via de notaris aan te passen. Geef bij een formele ingeschreven hypotheek aan de notaris door dat deze bij jouw familie loopt.