Heb ik nou een nieuwe hypotheekakte nodig?

  Dat hangt van de situatie af. Om te beginnen, heb je geen hypotheek meer? Dan heb je ook geen toestemming nodig. Dat wil ook zeggen: heb je nog wel een ingeschreven hypotheek die is afgelost? Dan is de goedkoopste oplossing om te kiezen voor een royement. Je haalt de hypotheek door en die verdwijnt uit het kadaster. Een royement van een hypotheek is ook om andere redenen een verstandige oplossing.

  Ik heb wel een hypotheek

  Dan wijzigt er altijd iets aan de hypotheek. In de hypotheekakte staat de erfpacht vermeld. Die wijzigt, hoe dan ook, welke keuze je ook maakt. Dus moet de hypotheekbank aangeven wat ze gaat doen.
  Je bent dus als je een hypotheek hebt lopen altijd geld kwijt aan de notaris. De notaris moet namelijk in contact treden met de bank. Dat is altijd noodzakelijk, ook al heb jij al bericht van de bank gehad. De notaris moet namelijk in de functie als notaris, dat antwoord ontvangen en in het dossier verwerken.

  • Algemene regels, veel banken hebben beleid ontwikkeld. Dat wil zeggen dat ze altijd een nieuwe akte vragen, of in beginsel geen nieuwe akte, of een aanvulling.
  • Altijd een persoonlijke toets. De bank zal altijd de concrete akte van jou ook bekijken. Want nu die toch uit een la is gekomen, zal die ook doorgekeken worden. Dus, hoewel de bank in het algemeen geen eisen stelt, kunnen die er in jouw concrete geval alsnog zijn.
  • Geen hele akte. De laatste trend (sinds mei 2019) is dat sommige banken niet een complete akte vragen, maar een aanvulling.

  Kosten hypotheek

  Stel er moet een nieuwe hypotheek komen, hoe ziet die er dan uit? Er komt geen nieuwe beoordeling van jouw financiële situatie. Dus je hypotheek blijft op bijna alle punten gelijk, onderpand, looptijd, rente. Gewijzigd zal zijn de verwijzing naar de erfpacht. Ondanks dat het een kleine wijziging is, heb je toch een reeks aan kosten. Doorhalen van de vorige hypotheek, inschrijven van de huidige hypotheek in het kadaster, BTW.