Hoe zit dat nu met mijn hypotheekakte

Hoe zit dat nu met mijn hypotheekakte

Home » Hoe zit dat nu met mijn hypotheekakte
Heb ik een nieuwe hypotheekakte nodig als ik mijn erfpacht wijzig?

Soms niet, maar wel een aanvulling op je bestaande hypotheekakte. De notaris zal formeel toestemming aan de bank vragen en vervolgens handelen zoals de bank vraagt. Een wijziging van de erfpacht heeft altijd juridisch effect op de onderliggende hypotheek.

Heb ik nou een nieuwe hypotheekakte nodig?

Dat hangt van de situatie af. Nog veel belangrijker, het hangt heel erg van de bank af. Die banken wisselen dan ook nog steeds van mening. Hieronder in een schema, de belangrijkste banken en hun huidige wensen. Ben je zelf op onderzoek geweest, heb je een aanvulling, geef ons de gegevens even door. Dan kunnen wij het schema bijwerken.

Let wel even op, alle banken en hypotheekverstrekkers stellen als eis dat zij op de hoogte worden gebracht van de nieuwe akte. De notaris moet dus altijd een kopie van de conceptakte toesturen. Hierop komt dan een antwoord van de bank. Pas nadat het antwoord van de bank is ontvangen kan de akte definitief gepasseerd.

BankWensBron
ABN AMROWoning: altijd een nieuwe HypotheekWebsite bank
Appartement: meestal geen nieuwe hypotheek
INGVooralsnog geen aanvullingLaatst bekende nieuws 7/11/2019
RabobankWoning: altijd nieuwe HypotheekChat met medewerker
Appartement: meestal geen nieuwe hypotheek
ASN (Volksbank)Altijd melden en nieuwe akteMail van ASN op 4/11/2019
Nationale NederlandenAltijd een nieuwe hypotheekErvaring van onze notaris

Voor Florius en Moneyou geldt dat dit 100% dochters van ABN AMRO zijn. Deze partijen volgen hetzelfde beleid als de bank. Delta Lloyd is een 100% dochter van Nationale Nederlanden en volgt dus het beleid van NN. Obvion is een 100% dochter van de RaboBank

Zo ziet ABN het juridisch

Op de site van de ABN AMRO is het heel duidelijk geformuleerd.

“Het oorspronkelijke hypotheekrecht is gevestigd op het huidige erfpachtrecht. Zodra u overstapt naar het nieuwe, eeuwigdurende, erfpachtrecht is het niet zeker of we ook op dat nieuwe erfpachtrecht het recht van hypotheek behouden. Door gebrek aan rechtspraak en wet- en regelgeving hierover is het niet zeker of de bank haar rechtspositie behoudt zoals die was vóór de overstap. Door het vestigen van een nieuwe hypotheek is dat wel het geval.”

Ik heb nu geen hypotheek meer

Om te beginnen, heb je geen hypotheek meer? Dan heb je ook geen toestemming nodig. Dat wil ook zeggen: heb je nog wel een ingeschreven hypotheek die is afgelost? Dan is de goedkoopste oplossing om te kiezen voor een royement. Het doorhalen van een hypotheek heeft diverse voordelen.

Ik heb wel een hypotheek

Dan wijzigt er altijd iets aan de hypotheek. In de hypotheekakte staat de erfpacht vermeld. Die wijzigt, hoe dan ook, welke keuze je ook maakt. Dus moet de hypotheekbank aangeven wat ze gaat doen.
Je bent dus als je een hypotheek hebt lopen altijd geld kwijt aan de notaris. De notaris moet namelijk in contact treden met de bank. Dat is altijd noodzakelijk, ook al heb jij al bericht van de bank gehad. De notaris moet namelijk in de functie als notaris, dat antwoord ontvangen en in het dossier verwerken.

  • Algemene regels, veel banken hebben beleid ontwikkeld. Dat wil zeggen dat de sommige banken akkoord gaan met een schriftelijke aanvulling op de hypotheekakte. Er zijn ook enkele banken die altijd een nieuwe akte vragen, of in beginsel geen nieuwe akte.
  • Altijd een persoonlijke toets. De bank zal altijd de concrete akte van jou ook bekijken. Want nu die toch uit een la is gekomen, zal die ook doorgekeken worden. Dus, hoewel de bank in het algemeen geen eisen stelt, kunnen die er in jouw concrete geval alsnog zijn.

Kosten hypotheek

Stel er moet een nieuwe hypotheek komen, hoe ziet die er dan uit? Er komt geen nieuwe beoordeling van jouw financiële situatie. Dus je hypotheek blijft op bijna alle punten gelijk, onderpand, looptijd, rente. Gewijzigd zal zijn de verwijzing naar de erfpacht. Ondanks dat het een kleine wijziging is, heb je toch een reeks aan kosten. Doorhalen van de vorige hypotheek, inschrijven van de huidige hypotheek in het kadaster, BTW.