Hypotheek afgelost wat nu?

Hypotheek afgelost wat nu?

Home » Hypotheek afgelost wat nu?
Wat kan ik doen met mijn afgeloste hypotheek?

Een afgeloste hypotheek staat nog in het kadaster. Daarom moet er ook bij die hypotheek toestemming gevraagd worden om de erfpacht te wijzigen. Om die meerkosten te voorkomen kunt je de hypotheek ook bij het kadaster verwijderen. Dat noem je doorhalen of een royement.

Afgeloste hypotheek doorhalen

Een hypotheek die helemaal is afgelost staat nog wel in het kadaster. Dat wil zeggen dat ook de bank nog steeds toestemming moet geven voor de wijziging van de erfpacht. Daarom kan je het beste die hypotheek doorhalen, juridisch noem je dat een royement.

Royement

Het doorhalen van een hypotheek is een formele handeling die door een notaris moet worden uitgevoerd. Je stuurt de notaris een aflossingsnota. Daarop vraagt de notaris aan de bank of zij akkoord is met het doorhalen van de hypotheek. Na die toestemming kan de notaris aan het kadaster melden dat de hypotheek verwijderd kan worden.

Doorhalen los van de erfpacht uitvoeren

Het scheelt financieel behoorlijk om dit los en direct te doen. Het voordeel van een losse opdracht is om te beginnen de lagere prijs. Ook verloopt de verdere afhandeling veel sneller en soepeler. Er is dan immers geen correspondentie met de bank nodig.

Je kan een hypotheek doorhalen tegen het laagste tarief van Nederland via onze zustersite DoeHetZelfNotaris.nl