Is overstappen in mijn geval ook verstandig?

  Erfpacht afkopen ja of nee? Daarna betaal je nooit meer canon. Voor sommige mensen een eenvoudige vraag. Vooral bij lage afkoopsommen. Uit de eerste cijfers van de gemeente blijkt dat de grootste groep overstappers wordt gevormd door de mensen met de laagste afkoopsom (tot € 10.000).
  Voor heel veel andere Amsterdammers is die vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Het antwoord moet je bepalen aan de hand van verschillende aspecten.

  • Natuurlijk de financiële aspecten, hoe hoog is de afkoopsom, welke waarde kende de gemeente aan je pand, wat is de BSQ, wanneer loopt jouw erfpacht af, met welke rente en/of inflatie wil je rekenen.
  • Aan de andere kant spelen ook meer persoonlijke aspecten. Hoe oud ben je, heb je verhuisplannen. Je kan een erfpachtadvies op laten stellen. 

  Alternatieven

  Naast de mogelijkheid om de erfpacht af te kopen biedt Amsterdam ook de optie om de canon voor eeuwig vast te zetten op het bedrag van 2014. Je krijgt daarmee de zekerheid voor de hoogte van de canon. Wij denken dat dit zeker een goede optie is om te overwegen.

  Advies mogelijk

  Er zijn verschillende partijen die je graag van (betaald) advies voorzien. Zij kunnen een rapport op maat maken. Met dat rapport kan je beoordelen of het verstandig is over te stappen. Dat is zeker de moeite waard als je een forse afkoopsom moet gaan betalen.