Mag ik zelf een notaris kiezen?

Mag ik zelf een notaris kiezen?

Home » Mag ik zelf een notaris kiezen?
Kan ik zelf een notaris kiezen?

Ja, jij betaalt de rekening, dus jij kiest de notaris. Er is wel bepaald dat die notaris in de regio Amsterdam moet zitten. Verder werken alle notarissen met dezelfde modelakte van de gemeente Amsterdam.

Mag ik zelf een notaris kiezen en zijn hier regels voor?
Ja je mag zelf kiezen welke notaris de Erfpacht Akte gaat passeren. Jij bent namelijk ook degene die de rekening van de notaris gaat betalen. Wie betaalt bepaalt zegt het spreekwoord. De gemeente heeft alleen wel een artikel opgenomen in de verordening dat het een Amsterdamse notaris moet zijn. Gespecificeerd als een in Amsterdam gevestigde notaris. Daar zijn notarissen in het land niet gelukkig mee, zij hadden ook graag hun diensten aangeboden.

Niet alle notarissen werken in Amsterdam voor particulieren. Je moet dus kiezen uit de lijst die de gemeente publiceert in Het Overstapportaal. Alle notarissen maken dezelfde akte, ze gebruiken namelijk in hoofdlijnen het model dat in samenspraak tussen de gemeente en de KNB is opgesteld.

Ondoorzichtige markt

De notarismarkt in Amsterdam is voor buitenstaanders niet heel inzichtelijk. Er zijn een reeks top-kantoren die vooral werk doen dat te maken heeft met fusies en overnames. Notarissen die werken in een van deze zogeheten Zuid-As-kantoren zullen vermoedelijk deze eenvoudige akte niet snel maken tegen een concurrerende prijs. Hun uurtarieven passen niet bij deze aktes. Je kan ze altijd om een offerte vragen.
Er zijn ook notariskantoren die bijvoorbeeld alleen voor ondernemers werken, voor vliegtuigen of voor makelaars.

Online notaristarieven opvragen

Nadeel van veel online vergelijkingssites is dat ze niet bijgewerkt zijn. Je kan dat eenvoudig controleren, zie je bijvoorbeeld notaris Blijleven in de lijst? Dan weet je genoeg, die is al in 2015 uit het ambt gezet door de rechter. Zie je bij de kantoren Bakker & Voorwinde Notariaat, die zijn al zeker sinds 2014 uit elkaar. Op die sites verspil je dus je tijd als je een goede notaris in Amsterdam zoekt.

De Erfpachtnotaris Amsterdam

Heb je een offerte? Wij hebben uitgelegd hoe je die offertes eenvoudig kan vergelijken.

Het is dus een beetje: “wij van WC eend adviseren wc eend” maar je bent hier wel op de enige juiste plek om je erfpacht af te gaan kopen.