Verkopen woning en afkopen erfpacht

Verkopen woning en afkopen erfpacht

Home » Verkopen woning en afkopen erfpacht
Ik wil mijn woning verkopen. Hoe zit het men mijn aanbod voor de erfpacht?

De datum waarop jij de aanvraag hebt ingediend bij de Gemeente Amsterdam is overdraagbaar aan de koper. In de meeste gevallen moet de koper wel een nieuwe aanvraag indienen. Volgens de gemeente Amsterdam gaat dit automatisch. Voor de zekerheid raden wij een mailtje aan.

Woning verkopen en het gevolg voor je aanvraag

Je hebt een aanbod aangevraagd voor de wijziging van de erfpacht. Dat proces kan maanden duren. Wat is nu het effect van een verkoop van de woning op die aanvraag?

De gemeente belooft dat de oorspronkelijk datum meeverkocht kan worden met de woning. Dat wil zeggen dat een koper kan profiteren van de forse kortingen die golden. De gemeente meldt dat de koper bericht zal ontvangen. De koper heeft zes maanden de tijd om een nieuwe aanbieding te vragen. Het traject van de verkoper zal automatisch worden geannuleerd.

Bij twijfel raden wij aan om voor de zekerheid een mailtje te sturen aan de afdeling overstappen erfpacht bij de gemeente op overstaperfpacht@amsterdam.nl

Annuleren lopende opdracht

Je moet de opdracht die je bij ons hebt ingediend ook bij ons annuleren. Het lopende dossier moet gesloten. Voor de reeds verrichtte werkzaamheden ontvang je een annuleringsnota. Wij hopen de koper natuurlijk als klant te kunnen verwelkomen. De gegevens die we nodig hebben om een nieuw dossier aan te maken, zijn persoonsgebonden. We kunnen het oude dossier dus niet omzetten naar een nieuw dossier.

Alsnog snel afronden

Het is mogelijk dat de Gemeente Amsterdam de documenten al aan de notaris heeft gestuurd. In dat geval zou het mogelijk kunnen zijn om de wijziging van de erfpacht nog af te ronden voor de overdracht. Neem daarvoor contact met ons op. Wij kunnen dan bekijken in welk stadium de aanvraag zich bevindt. Je kan met de koper zelf afspraken maken over de kosten die hiermee gemoeid zijn.

Het voordeel is evident. De nieuwe erfpachtakte zal voor de koper van toepassing zijn. Dat kan dan ook direct juist in de hypotheekakte worden verwerkt. Ook hoeft de koper niet achteraan in de rij bij de Gemeente Amsterdam aan te sluiten.